Soprummet

I föreningens soprum finns en batteriholk och nedanstående kärl för sopsortering. Här hittar du en PDF-guide för hur du ska sortera.

Matavfall

Det går bra att lägga både råa och tillagade matrester som t ex kött, fisk, grönsaker, frukt och bröd bland matavfallet. Lite hushållspapper kan också slinka med. Däremot får inte t ex tuggummin, fimpar,
snus, kattsand, bomull, plast eller tepåsar slängas i matavfallet. Detta är exempel på saker som förstör behandlingen och omvandlingen från matavfall till biogas och biogödsel. Påsarna tål fukt väldigt bra. Det är dock viktigt att de står luftigt för att de inte ska gå sönder. Använd därför alltid den bruna plasthållaren (se bild ovan), då kommer luften in under botten och påsen håller bättre! Plastpåsar får aldrig kastas bland matavfallet, varken vanliga eller så kallat biologiskt nedbrytbara. De ställer verkligen till problem i processen.

Returpapper

Papper är den återvinningsprodukt som vi har mest av i hemmet. I returpapper ingår tidningar, tidskrifter, reklam och kataloger.

Metallförpackningar

Konservburkar, dryckesburkar utan pant, kaviartuber, aluminiumfolie, metallock, kapsyler m.m. och tomma färgburkar (lite torr färg i botten är inget problem). Rengör metallförpackningarna och ta bort delar som inte är metall t ex plastlock. Lämna gärna kvar skruvkorken på tuber. Vik in vassa lock, eller vik ihop hela förpackningen.
Obs! Grytor, stekjärn, brickor eller andra metallföremål som inte är förpackningar får bara lämnas vid återvinningscentralen.

Pappersförpackningar och wellpapp 

Till pappersförpackningar räknas alla kartonger, påsar och omslagspapper som till minst hälften består av papper. Töm förpackningarna och skölj med kallt vatten vid behov. Dela förpackningen om den består av olika material. Vik ihop eller platta till förpackningarna så tar de mindre plats i behållaren.

Glasförpackningar 

Töm glasförpackningarna och ta bort från delar som inte är av glas, som t ex lock av metall. Det är viktigt att sortera glaset i färgat och ofärgat.
Obs! Porslin, keramik, kristall, spegelglas, glödlampor, fönster och glasföremål som inte är förpackningar får bara lämnas vid en återvinningscentral.

Hårda plastförpackningar

Dunkar, flaskor, burkar, lådor m.m.
Töm plastförpackningarna och ta bort handtag, lock och andra detaljer som inte är av plast (om det går). Lock och kapsyler av plast ska också tas av och läggas lösa i behållaren, eftersom det ofta är olika sorters plast i locket och resten av förpackningen.
Obs! Plastleksaker, pulkor, trädgårdsmöbler, diskborstar eller andra föremål av plast som inte är förpackningar får bara lämnas vid återvinningscentralen.

Hushållssopor

Allt som inte sorteras i övriga kärl. Tänk på att förpacka dess sopor väl samt att inte fylla sopkärlet mer än att locket går att stänga.